Arhitectul, proiectantul și designerul de interior/exterior sunt deseori confundați sau chiar contopiți într-o singură persoană. O terminologie aparent vagă și greu de deslușit pentru oamenii care apelează la specialiști pentru construcția sau amenajarea diferitor spații, ce dă bătăi de cap clienților ce-și doresc să demareze pașii necesari construcției/amenajării/proiectării unei case/spațiu de locuit/birou etc.

Echipa proiectcase.ro își propune, ca întotdeauna, să răspundă la cele mai comune întrebări, astfel încât să educăm o piață bine pregătită și un client informat, care să-și știe prioritățile! 🙂 Așadar, să trecem la definirea corectă a termenilor.

Ce face un arhitect? 

Scurt și la obiect, arhitectul este, conform terminologiei de specialitate, persoana care se ocupă de întocmirea unui proiect de arhitectură necesar pentru edificarea unei construcții.

Arhitectura este un domeniu de sinteză, îmbinând în mod armonios laturi artistice, științifice și tehnice, ceea ce îi conferă un statut cu totul aparte în randul artelor.

Arhitectul este specialistul în proiectarea și construirea clădirilor. O persoanăa care, obligatoriu, a absolvit cursurile unei instituții de învățământ superior de arhitectură. Se disting, astfel două tipuri de arhitecți:

Arhitectul cu drept de practică este persoana care a obținut diploma de arhitect. dar are dreptul de a întocmi doar proiecte ce nu necesită obținerea unei autorizații de construire/demolare/reamenajare.

Arhitect cu drept de semnatură este persoana care a obținut diploma de arhitect, a urmat un stagiu pregătitor de 2 ani în cadrul unui birou de proiectare sub îndrumarea unui arhitect cu cel puțin 5 ani experiență în domeniu și și-a susținut examenul de obținere a dreptului de semnătură. Acesta este oferit de către Ordinul Arhitecților din România. Orice arhitect cu drept de semnatură este listat ăn Tabloul Național al Arhitecților ce poate fi consultat și online.

Ce face un designer? 

Designer este un termen general folosit în mai multe domenii, nu doar în ceea ce privește arhitectura. Ca formare universitară, designerul este în general absolvent al Facultății de Arte și nu trebuie confundat cu arhitectul. Designerul vă poate consilia în alegerea și combinarea materialelor și texturilor, vă poate defini stilul dorit și împreună outeți lua decizii ce țin de estetica locuinței pe care o amenajați, astfel încât să o personalizați după bunul plac, consiliat fiind de un profesionist cu studii în acest domeniu. În atribuțiile designerului nu intră elementele de construcție interioară, consilierea pe șantier sau întocmirea unui proiect de arhitectură de interior.

Ce face un proiectant? 

Proiectant este un termen folosit pe scară largă și face referire la orice persoană ce activează în domeniul proiectării. Această terminologie nu face diferența între arhitect, inginer de rezistență, inginer de instalații sau orice alt fel de ingineri, fiind astfel relativ incorectă, dacă ținem cont că fiecare dintre cei enunțațti anterior au altă pregatire universitară și fiecare are experiență într-un domeniu bine delimitat.