Este una dintre întrebările pe care și-o pun toți clienții care îşi construiesc case noi: casă cu mansardă sau cu etaj? Nivelul superior al construcțiilor poate pune probleme, însă echipa proiectcase.ro este aici pentru a-ți răspunde la aceste întrebări, astfel încât tu să iei cea mai bună decizie pentru propria casă!

Diferența dintre casă cu mansardă și casă cu etaj

Înainte de toate, trebuie să trasăm o linie clară între mansardă și etaj.

Conform terminologiei de specialitate, mansarda este spaţiul locuibil situata imediat sub acoperişul clădirii. Pentru amenajarea unei  mansarde, este necesar că structuctura acoperişului să fie suficient de înaltă, să fie rezemată pe pereţii de rezistenţă ai clădirii, şi/sau eventual pe stâlpi care vor fi amplasaţi în pereţii de compartimentare.

Etajul, în schimb, este nivelul care are deasupra un planşeu (orizontal, de cele mai multe ori). Înălţimea curentă între pardoseala şi tavanul unei astfel de încăperi, pentru locuinţe, este de minimum 2,60 metri.

Casă cu mansardă: avantaje

Costuri mai mici de construcție: o mansardă consumă mult mai puține materiale de construcții decât un etaj întreg.În momentul construcţiei, pentru clasicul etaj se consumă mai mult beton (în special la placă) faţă de mansardă.

Costuri mai mici de întreținere: o mansardă cuprinde un volum de aer mai mic decât un etaj, prin urmare vei avea costuri de încălzire/întreţinere mai mici.

Taxe mai mici: autorizația de construcție este considerabil mai mică pentru casele cu mansardă decât pentru cele cu etaj.

Impozit mai mic pe locuinţă: la nivelul superior, adică la mansardă, suprafaţa utilă – cea care se ia în considerare la taxare – este cu 25% mai mică.

Ambientul: nimeni nu poate nega ambientul special al unei mansarde. Lumina naturală și modul în care razele soarelui străbat ferestrele mari, vor transforma mansardaîn locul tău prefer din casă.

Casă cu mansardă: dezavantaje

Riscuri de deterioriare: într-o mansardă există risc mai mare de infiltrații de apă prin acoperiș. Însă, e bine de știut că această problemă poate fi evitată dacă lucrările de construcție și de izolare au fost foarte bine executate.

Disconfort termic: o altă problemă este supraîncălzirea locuinței pe perioada verii, datorită faptului că razele soarelui bat pe toată suprafața mansardei. Din fericire, și această problemă poate fi eliminată printr-o izolare termică făcută corespunzător.

Regimul de înălțime: un dezavantaj clar al mansardelor este înălțimea, care în unele locuri poate ajunge chiar și la 1,5 m, lucru care va crea un disconfort persoanelor înalte. Totodată, este important de specificat faptul că va trebui să folosiți scările pentru a avea acces la mansardă.