O casă din BCA pare o soluție bună de construcție dacă ne gândim la costurile ridicării unui cămin. BCA-ul, adică betonul celular autoclavizat, mai este denumit în popor și „cărămida săracului”, deși are performanțe structurale și caracteristici tehnice superioare, fiind unul din cele mai bune materiale de construcție moderne.

Despre BCA: compoziție și instrucțiuni de utilizare

BCA-ul este un material de construcție prefabricat, realizat dintr-un amestec clar definit între nisip, ciment (în cantitate redusă), var, ghips și apă. Este folosit în construcții pentru a întări structura de rezistență a casei, dar și pentru a izola casa, fiind rezistent la foc și mucegai. Constructorii spun despre BCA că este materialul „3 în 1”: este ușor de prelucrat ca lemnul, este rezistent la foc ca o cărămidă și are aceleași proprietății ecologice ca ale silicatului de calciu.

BCA-ul se găsește sub diferite dimensiuni, în funcție de destinația folosirii lor. Spre exemplu, cele mai folosite dimensiuni sunt:

  • 100 – 250 mm, pentru pereți interiori
  • 300 – 350 mm, pentru pereți exteriori termici
  • 375 – 400 mm, pentru pereți exteriori ultratermici

BCA poate lua orice formă dorești pentru că se toarnă în forme sau mulaje care sunt ulterior tratate termic la presiune ridicată. Această etapă este cea care dă rezistență și proprietăți temoizolatorii cu totul demne de laudă.

Casă din BCA: avantaje

Iată, așadar, care sunt punctele forte ale unei construcții din BCA, conform specialiștilor:

Econimie: datorită capacităților sale termoziolatoare, BCA-ul poate fi considerat un material economic deoarece nu necesită un strat suplimentar de izolație, ca în cazul celorlalte materiale. De asemenea, ușurința cu care se montează blocurile de BCA îți va aduce și o economie la costurile cu manopera, dar și la materialele suplimentare folosite.

Versatilitate și durabilitate: BCA-ul conține pori de aer minusculi, izolați, ceea ce oferă acestui material o densitate redusă, greutate mică, și o excelentă capacitate de izolare termică. Mai mult, blocurile de BCA sunt practic impermeabile, nu absorb apa în profunzime. Este foarte stabil în timp, practic păstrându-și permanent proprietățile inițiale, este materialul ideal pentru construcțiile din zonele caracterizate de mișcări seismice.

Mai mult decât atât, BCA-ul este un material ce se degradează foarte greu, prin urmare, are o durată de viață îndelungată. Peretii de BCA pot fi daramati la fel de usor, in caz de nevoie. Singuri, practic nu cad niciodată!

Material ecologic. BCA-ul este un material ce poate fi reciclat în totalitate datorită materialelor prime ecologice din care este fabricat.

Material rezistent la foc. BCA-ul nu arde, prin urmare păstrează intactă structura zidurilor și nu emite gaze toxice.

Casă din BCA: dezavantaje

Rezistența: o construcție de BCA poate rezista în timp este atunci când ea este realizată pe stâlpi din beton armat. În caz contrar, rezistența construcției este redusă semnificativ. O construcție din BCA trebuie să fie neapărat tencuită, pentru a-și păstra capacitatea termoizolantă în timp.

Condiții de depozitare: BCA-ul necesită condiții speciale de depozitare, pe suprafețe plane și uscate, în spații acoperite sau protejate cu prelate pentru a se asigura în acest mod protecția împotriva intemperiilor, mai ales a umezelii.

Dimensiuni standard. Deși BCA-ul poate fi găsit în diverse dimensiuni și forme, acest lucru poate constitui și un dezavantaj deoarece de multe ori blocurile BCA trebuie modelate și tăiate în funcție de structura de rezistență și de construcția în sine.

Fragilitate:  BCA-ul este un material ușor, dar în același timp ușor de sfărmat. Prin urmare, pe lângă faptul că trebuie adaptat la structura și dimensiunile casei, trebuie să fii atent și la tăierea acestuia.