Trendurile din România se îndreaptă tot mai mult spre metode de construcție case alternative: case din lemn, case din BCA sau case modulare, acestea sunt doar câteva dintre variantele pe care românii le caută atunci când decid să construiască.

Diversitatea nu poate fi decât în avantajul clientului, iar explorarea câtor mai multe alternative nu duce decât la varianta optimă pentru acesta din toate punctele de vedere: preț, calitate, raportul dintre cele două. Vom aborda astăzi una dintre cele mai căutate soluții de construcție case din România: casele din lemn – care sunt avantajele și dezavantajele unei astfel de construcții și care sunt pașii de urmat dacă alegi această opțiune?

Construcție casă din lemn – care sunt avantajele?

Utilizarea lemnului drept soluție pentru structura locuinței este tot mai raspândită printre casele din România, într-o mare măsură și pentru estetica deosebită a acestui material, atât la interior cât și la exterior. Așadar, iată avantajele unei astfel de construcții:

  • Poate fi construită mai repede: după ce fundația este uscată, o locuinta pe structura de lemn de 55-60 mp poate fi ridicată și in termen de cinci zile.
  • Casa din lemn este mai călduroasă: lemnul este un material care izolează foarte bine; între straturile de OSB (plăci din așchii de lemn) care se monteaza pe riglele de lemn se pot pune diferite materiale termoizolante ca vata minerală, polistiren, spumă poliuretanică sau celuloză care permit obținerea unei performanțe termice și energetice mai bune.
  • Rezistența la cutremur: lemnul este un material elastic, iar datorită modului de imbinare a elementelor structurale se preiau mișcările seismice indiferent de direcția de propagare. O casă pe structură de lemn poate rezista unui cutremur de până la 8 grade pe scara Richter.
  • Preț mic de construcție: costul pentru o constructie pe structură de lemn este 20.000 de euro (50-60mp).
  • Ecologie: casele din lemn oferă un mediu ecologic de viata, daca se folosesc cât mai multe materiale naturale, lucru benefic pentru psihicul și bioritmul natural al organismului uman.

Construcție casă din lemn – care sunt dezavantajele?

Ca orice soluție, casele din lemn vin și cu dezavantaje. Decizia stă în mâna clientului, în funcție de dorințele și criteriile cele mai importante pentru el. Odată informația asimilată, singurul care poate lua decizia corectă ești tu, cel care optezi pentru o construcție din lemn sau alt material. De aceea, echipa proiectcase.ro  îți stă la dispoziție cu materiale informative săptămânale (de asemenea, ne poți contacta oricând pentru informații personalizate).

Iată dezavantajele unei case din lemn: 

  • Durata de viață: casele de lemn au o durată de viață estimată relativ mai mică decât construcțiile pe alte structuri. Aceasta se poate extinde cu o bună întreținere și exploatare – aerisire, incalzire, curățenie, folosirea corectă a instalațiilor. Astfel,  vom ajunge să nu mai facem comparație între diferite tipuri de structuri privind durata de viață. În acest caz utilizatorul/clientul face diferența.
  • Izolația: casele din lemn nu sunt izolatoare fonice atat de bune fata de structurile pe caramida sau BCA. Izolarea fonica a unei cladiri pe lemn crește atat timp cât îmbinările dintre panourile de lemn sunt realizate corect. La fel, se pot folosi materiale fono-absorbante, se poate dubla vata minerală dintre pereții despărțitori sau în planșeul dintre nivele.
  •  Popularitate: în contrast cu tarile nordice, Canada si SUA, românii sunt sceptici în privința fiabilității construcțiilor din lemn. Multe persoane consideră că o casă din lemn se pretează doar ca o cabană la munte, nu ca o locuință permanentă.