Un trend occidental aduce in prima linie o idee controversata si in acelasi timp bine primita in piata: case din containere… maritime. O alternativa (cu mult) mai ieftina decat metoda clasica de constructie case, Europa de Vest a transformat casele din containere maritime intr-una dintre cele mai apreciate variante de locuinta permanenta, temporara sau de vacanta, datorita costurilor mici de productie si exploatare,

Cat costa o casa din containere?

Casele din containere maritime pot fi realizate din unul sau mai multe containere, in functie de suprafata dorita. Asadar, totul se rezuma la pretul per bucata al unui container.

Containerele maritime sunt de 2 dimensiuni: 15 si 30 metri patrati. Latimea este invariabila, si anume 2,44 m. Variaza lungimea: pentru cel mic – 6 m, iar cel mare 12,2 m. Containere mari de 30 mp pot fi imbinate pe orizontala sau verticala, rezultand astfel o locuinta cu o suprafata utila de 60, 90, 300 mp sau chiar o casa cu etaj. Practic, totul tine de imaginatie!

Un container mare, de 12*2.44 metri,12 x 2,5, costă 1300 de euro. La achizitia a patru astfel de containere poti negocia pretul sau poti obtine gratuit transportul, ajungand la un pret maximum de 5200 Euro pentru o suprafta de 120 de metri patrati (fiecare container are 30 de metri patrati).

Practic, economisesti in ceea ce priveste ridicarea peretilor, insa nu trebuie sa excluzi costurile obisnuite ale unei case: izolatie interior si exterior, vata de sticla, rigips, tencuiala interior/exterior, var lavabil interior, culoare pereti exteriori, tencuiala decorativa exterior, tamplarie, parchet, faianta, gresie, obiecte sanitare baie… Partea buna este ca poti opta pentru finisaje de inalta calitate, avand in vedere costurile taiate din constructie.

3 avantaje imbatabile ale unei case din continainere maritime:

  • este extrem de rezistenta la cutremure; o astfel de locuinta ar putea sa reziste la cel mai devastator cutremur care s-ar putea produce la noi in tara.
  • este modulara, poate fi dezvoltata in timp rapid şi fara multa mizerie, pe orizontala sau pe verticala
  • termen scurt de executie

Ce spui? Ai imbratisa noul trend occidental?