Atunci cand ai decis sa demarezi constructia unei case, un indrumar birocratic este binevenit! 🙂 Suntem aici pentru tine, pentru a-ti explica pas cu pas fiecare pas de urmat si fiecare document necesar.

1. Cadastrul terenului

Este primul si cel mai important pas de urmat. Daca nu ai inca cadastrul terenului, va trebui sa apelezi la un cadastrist. Aprobarea se obtine apoi de la primarie, unde iti uram succes, sa nu intampini reticenta functionarilor publici. Cadastrul, spun specialistii, este precum buletinul casei tale, obtinut prin operatiunea de inscriere in Registrul de Carte Funciara.

2. Certificatul de urbanism

Acest document reglementeaza tot ceea ce tine de regimul juridic, economic si tehnic al unui imobil care se incadreaza in prevederile planului de urbanism general si se obtine si in baza planurilor de incadrare in zona eliberate de OCPI. Are o valabilitate de doi ani si iti arata tehnic cum si ce poti construi pe terenul respectiv (regimul de inaltime al constructiei, pozitia viitoarei constructii – aliniamente fata de strada, vecini, etc, cota de inaltime la cornisa etc).

Poti obtine certificatul de urbanism depunand la biroul de urbanism al primariei din raza careia vei construi:

 • o cerere tip
 • planuri topografice sau cadastrale vizate de oficiul cadastral
 • un document de plata a taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism

Odata depusa cererea, certificatul va fi eliberat in decurs de 30 de zile conform legii.

3. Eliberarea autorizatiei de constructie

Pentru a obtine autorizatia de construire a casei, eliberata de primarie, ai nevoie de toate avizele mentionate in certificatul de urbanism. Trebuie sa depui un dosar care sa contina:

 • cerere tip
 • dovada titlului de proprietate
 • certificatul de urbanism
 • dovada platii taxei de autorizare
 • proiectul pentru autorizatia de construire (proiectul include si avizele de mediu si utilitati specificate in certificatul de urbanism)
 • referatele după caz a verificatorilor autorizati MLPAT
 • evaluarea costurilor investiției(devizul general)
 • partea desenata ce cuprinde planuri pentru toate segmentele casei (fundatie, planuri nivel, fatade, acoperis, secțiune și instalații)

Realizarea proiectului constructiei 

Asadar, dupa cum observi, proiectul este piesa de rezistenta a dosarului pentru obtinerea autorizatiei de constructie. In ceea ce priveste alegerea proiectantului, iti recomandam sa fii precaut si sa alegi cel mai bun raport calitate-pret. Poti veni cu ideea ta de casa pe care proiectantul sa o transpuna tehnic pe plansele sale, astfel incat sa nu fii nevoit sa apelezi la un proiect standard, usor modificat dupa gusturile tale. Si cea de-a doua varianta este fezabila, insa majoritatea clientilor isi doresc sa ridice casa visurilor lor, exact asa cum si-au conturat-o in minte!

Relatia dintre client si proiectant trebuie sa fie bazata pe comunicare transparenta si intelegere reciproca: arhitectul trebuie sa inteleaga exact viziunea clientului, iar clientul trebuie sa inteleaga exact care sunt limitarile tehnice ale dorintelor lui.

Nu ne dorim sa ne auto-recomandam, insa proiectcase.ro este locul unde poti superviza direct proiectarea casei tale si poti coordona chiar tu realizarea proiectului. 🙂 Iti garantam comunicare transparenta si un proiect exact asa cum l-ai visat!