De ce sa fac un proiect de casa? E o intrebare pe care si-o pune in mod firesc oricine atunci cand decide sa isi construiasca o casa sau orice alt tip de cladire. Iti vom explica necesitatea proiectului in randurile ce urmeaza, insa nu inainte de a te asigura ca desi asta vindem (si anume proiecte de casa), nu impunem necesitatea unui proiect in toate cazurile. 🙂 Randurile de mai jos iti prezinta avantajele unui proiect de casa!

De ce sa fac un proiect de casa?

Economisesti bani!

Desi, din considerente financiare, ai fi tentat sa ocolesti acest pas atunci cand decizi sa construiesti, trebuie sa stii ca a construi fara proiect te va duce inevitabil (experienta vasta in a repara greseli ne avizeaza sa folosim acest cuvant) la cheltuieli majore atunci cand constructia va fi finalizata si va trebui sa faci modificarile neprevazute initial… din lipsa unui proiect. Proiectantul este cel care va adapta constructia nevoilor tale: o anexa la bucatarie pentru o terasa deschisa vara, o camera pentru centrala, o bucatarie inchisa (dupa ce realizezi ca un living open-space nu face casa buna cu gatitul sarmalelor de Craciun, sa spunem 🙂 ).

Toate aceste modificari pot fi anticipate de proiectul de casa si de proiectant, care prin experienta pe care o poseda, iti poate pune in vedere aspecte la care nu te-ai fi gandit atunci cand ai luat decizia sa construiesti. Atentie, asta nu inseamna ca proiectantul iti stie mai bine nevoile, insa trebuie sa recunoastem ca are un ochi avizat, caci… inevitabil, a proiectat, cu siguranta, mai multe case decat un om obisnuit!

Poti avea casa exact asa cum ti-o doresti!

Exista ideea preconceputa ca arhitectul iti va impune un anumit model de casa si ca daca urmezi un proiect, nu vei putea sa decizi in totalitate cum va arata constructia finala. Nimic mai fals. Arhitectul nu decide cum va arata casa ta, ci executa planul pe care tu il ai in minte prin uneltele specifice si cunostintele tehnice pe care le poseda, datorita formarii lui profesionale.

Practic, tu coordonezi executia planului de casa. Exista doua variante, in functie de ce anume iti doresti: sa alegi un plan tipizat de casa, pe care proiectantii il au in portofoliu deja si pe care il vor adapta nevoilor tale, sau sa alegi crearea unui plan de casa de la zero, in cazul in care iti doresti o constructie speciala. Evident, varianta a doua presupune costuri mai mari, insa stim deja ca personalizarea costa. 🙂 Tot in mod evident, ambele variante iti ofera posibilitatea sa ajustezi constructia conform propriilor criterii.

Obtii siguranta!

In trecut, constructorul era un “2 in 1” perfect: el proiecta, el construia. Ei bine, trebuie sa tii cont ca in trecut casele aveau doua camere si-un pridvor. Astazi, odata cu evolutia pietei, a tehnologiilor de constructie, a gusturilor si a tendintelor din societate, o constructie necesita mai mult decat un mester care zideste caramida peste caramida. Azi, constructorul este cel care stapaneste tehnologiile necesare construirii casei. Dar acele tehnologii se stabilesc printr-un proiect de casa. Pentru a obtine o constructie solida, compartimentata corect, un proiect de casa te va scuti de ulterioare modificari si deci, costuri suplimentare!

Intri in legalitate!

Sa nu uitam, totusi, ca proiectul este obligatoriu prin lege. Asadar, daca investitia este obligatorie, ideal ar fi sa o faci eficient!