Pentru că ne dorim să venim în întâmpinarea ta cu sfaturi pentru proiectarea casei mult visate, suntem alături de tine săptămânal cu ponturi practice pentru proiectul de casă perfect! Pas cu pas, trebuie să fii atent la fiecare detaliu al proiectului tău, astfel încât să reduci la minimum intervențiile ulterioare asupra construcției finale! Așadar, iată de ce trebuie să ții cont atunci când gândești circuitul electric al casei tale!

Proiect casă: ponturi pentru instalațiile electrice

Cu siguranță te-ai lovit de probleme ca insuficiența prizelor din locuință, mascarea cablurilor sau necesitatea prea multor prelungitori prin încăpere. Ca să eviți astfel de probleme sau necesitatea unor improvizații costisitoare și deloc sigure, iată de ce trebuie să ții cont:

Ce tipuri de consumatori vor exista în casă?

Electrocasnicele dintr-o locuință se împart în două categorii: mari consumatori (mașina de spălat, frigiderul, aerul condiționat, calorifere electrice etc) și mici consumatori (filtru de cafea, prăjitor de pâine, echipamentele TV și audio, corpuri de iluminat). Trebuie să ții cont de faptul că marii consumatori au nevoie de prize individuale și circuite separate, în timp ce consumatorii mici pot folosi același circuit electric, pentru care se recomandă o soluție elegantă și eficientă și anume montarea mai multor prize pe același cadru, folosind doze alăturate.

De câte prize vei avea nevoie în casă?

Numărul de prize se stabilește în funcție de numărul de circuite care vor pleca din tabloul electric, de aceea o separare cât mai precisă a acestora este recomandată. Optând pentru această soluție, în cazul unei defecțiuni va fi afectată doar priza respectivă, în timp ce restul instalației va funcționa fără probleme.

Trebuie să știți că nu este indicat să montați mai mult de opt prize pe același circuit și niciodată să nu conectați pe același circuit prize și corpuri de iluminat. Acestea sunt lucruri de care proiectantul va ține cont, însă este bine să le cunoașteți pentru a ști care dintre cerințele voastre pot fi îndeplinite conform regulilor de proiectare.

Cum poți să prevezi de câte prize este nevoie într-o încăpere?

Pentru a monta eficient prizele de care vei avea nevoie, noi îți recomandăm să procedezi astfel: fă o copie a amprentei casei și notează, în dreptul fiecărei camere, ce fel de consumatori vizualizezi în fiecare încăpere! Corpuri de iluminat, filtre de cafea, prăjitor de pâine și restul consumatorilor din bucătărie vor trebui să aibă loc pe blatul din bucătărie. De asemenea, încearcă să prevezi și locurile pentru aerul condiționat, chiar dacă momentan nu le-ai planificat pentru montare din start. E mai bine să ai o priză montată decât să trebuiască să apelezi la improvizații. 🙂