Un proiect de casa este, de fapt, prima caramida pe care o pui atunci cand construiesti. Este primul si cel mai important pas in constructia unei case, caci proiecul este cel care traseaza toti pasii de urmat de la inceputul si pana la finalul constructiei. In dorinta de a trece la fapte, multi oameni se grabesc in alegerea sau realizarea proiectului, lucru care se transforma de cele mai multe ori, ulterior, in nemultumiri legate de rezultatul final sau in costuri mari de modificari, caci lucrurile n-au fost trasate corect inca de la bun inceput.

Pentru ca echipa proiectcase.ro isi propune nu doar sa proiecteze la cerere, ci si sa dea o mana de ajutor avizata tuturor celor care construiesc o casa, va prezentam astazi 3 greseli pe care multi clienti le fac atunci cand proiecteaza casa mult dorita. O vorba veche spune sa invatam din greselile altora. Iata care sunt, asadar, cele mai frecvente:

1. Risipa de spatiu 

Daca te afil in situatia fericita (si cel mai des intalnita) de a te muta de la apartament la casa, vei fi tentat sa ceri proiectantului dimensiuni exagerate in ceea ce priveste majoritatea spatiilor de locuit. Nu uita ca nu exista doar “prea mic”, ci si “prea mare”. Asadar, un dormitor de peste 30 de metri patrati va insemna… risipa de spatiu.

Dormitorul este un spatiu destinat exclusiv dormitului, asa ca nu il gandi ca si cand vei petrece ore intregi zi de zi in interiorul acestuia. Nu uita ca urmeaza sa locuiesti in casa pe care ti-o poti modela asa cum doresti si vei putea avea spatii de relaxare separate, un living exact atat de mare pe cat iti doresti, o bucatarie spatioasa si o curte. Nu e nevoie sa plusezi acolo nu este cazul! Pluseaza la living, unde s-a demonstrat deja ca 35 de metri patrati este dimensiunea optima pentru o familie de maximum 6 membri!

Nu uita sa ai in vedere ca fiecare spatiu pe care il gandesti va trebui incalzit in sezonul rece. Spatiile mult prea mari cresc considerabil costurile ulterioare de intretinere!

2. Bucataria nu e sala de mese. Iar baile nu trebuie gandite pe “cap de locuitor”

Pentru ca bucatariile blocurilor (de cele mai multe ori) comuniste sunt niste incaperi aproape meschin de mici, unde niciodata nu incap toti membrii familiei la masa in acelasi timp, multi clienti isi propun din start sa aiba o bucatarie demna de competitie cu o adevarata sala de mese. Ei bine, e indicat sa controlezi aceasta ispita si sa te limitezi la maximum 20 de metri patrati. Este dimensiunea optima pentru o bucatarie in care sa poti gati si manca fara sa te lovesti de toate colturile.

In ceea ce priveste baia, din dorinta de a evita total situatia in care membrii unei familii se asteapta unul pe altul la utilizarea toaletei, multi cilenti cad in ispita de a construi o baie pentru fiecare camera proiectata. Pe langa baia matrimoniala, este suficienta o baie la doua camere!

3. Cum se circula prin casa? 

E un subiect la care putini oameni se gandesc odata ce au proiectul in fata. Noi iti recomandam ca atunci cand proiectul este finalizat, sa-ti rezervi cateva minute in care sa-l studiezi si sa-ti imaginezi fiecare traseu pe care il ai de parcurs in diferite situatii. De exemplu, atunci cand intri in casa dai nas in nas cu o persoana care coboara scarile? Atunci, poate ca scara nu e pozitionata in cel mai bun loc.

Daca iti doresti sa ajungi la etaj, trebuie sa strabati prea mult spatiu la parter? Din nou, poate ca legaturile intre incaperi nu sunt facute corect. Accesul trebuie sa fie facil peste tot. Traseele de circulatie prin casa sunt des neglijate atat de proiectanti, cat si de clienti, care realizeaza aceste greseli abia dupa ce constructia este finalizata si finisata!

Stai aproape! 🙂 Actualizăm materiale informative pentru tine periodic! Echipa proiectcase.ro este la dispoziția ta oricând!